Op 6 november ontving de gemeente een aanvraag om een 30-jarige groene beuk op het adres Hackforterweg 25 in Wichmond (huis ’t Eilder) te mogen kandelaberen (fors snoeien waarbij alle zijtakken verwijderd worden en alleen de stam blijft staan). Volgens de eigenaar is dit noodzakelijk omdat de beuk de kroon van de ernaast staande 250-jarige rode beuk (staat in het Landelijk Register van Monumentale Bomen nr. 1680640) bedreigt.

De groene beuk is een nakomeling van de bruine beuk, maar is minder vitaal, heeft een gespleten stam en staat niet op een zichtplek.

Men wil de stam van de groene beuk op circa vier meter hoogte afzagen en het resterende deel laten staan, omdat die voor insecten en schimmels weer interessant is.

De eigenaar van het perceel gaat  (fruit)bomen, inheemse struiken en vaste planten planten, bloemen- en kruidenweides inzaaien en onder de monumentale bruine beuk stinzenplanten poten, zodat het bosmilieu zich verder kan ontwikkelen. Ook gaat hij zo veel mogelijk verharding van het erf weghalen en op sommige plekken de bodem verbeteren. Twee jaar geleden is al veel aan bodemverbetering gedaan onder de bruine beuk.

De aanvraag is openbaar gemaakt op 10 november.

Op 27 november besluit de gemeente geen vergunning af te geven om de beuk te laten kandelaberen maar wel een vergunning om de boom op 4 meter hoogte te kappen. Dan kan de beuk inderdaad dienen als rustplaats voor vogels en andere levende organismen.

De gemeente Bronckhorst heeft gezien de praktische problemen onlangs besloten om bomen niet meer te kandelaberen. Daarvoor heeft ze drie redenen: de hoge kosten bij tweejaarlijks onderhoud, voor een hoogwerker en gekwalificeerd personeel, de grotere kans op uitscheuren van de nieuwe takken en de geringe verlenging van de levensduur. Omdat je met kandelaberen grote wonden creëert, is de kans groot dat zwammen de wonden infecteren met kans op stamrot als gevolg. Bij knotbomen gaat het knotten vaak goed omdat het hier geen grote wonden betreft. Bij het kandelaberen van andere bomen tast men met deze vorm van snoei de habitat van de boom aan.

Bestaande gekandelaberde bomen worden geleidelijk en meelopend in projecten gekapt en vervangen door bomen die wel binnen het streefbeeld passen.

De boom in kwestie heeft meerdere plakoksel in de kroon; er zijn al enkele toppen afgebroken of uitgescheurd. De beuk staat naast een 250 jaar oude rode beuk. De kroon van de te kappen beuk begint in de kroon van de rode beuk te groeien. De monumentale beuk zal erdoor opknappen.

Dit besluit is op 8 december openbaar gemaakt.