Bijna 300 leerlingen van tien verschillende scholen in Bronckhorst hebben op woensdag 13 maart op zeven locaties bomen en struiken geplant. De schoolterreinen van ’t Loo in Zelhem en de Rozengaardsweide in Hengelo zijn weer iets groener gemaakt evenals vijf andere plekken in de gemeente (in het buitengebied van Hengelo in de buurt van ’t Kervel, een voormalig maïsveld bij Keijenborg, bij Bronkhorst, het golfterrein van Hoog-Keppel en het parkeerterrein van Halmac in Wolfersveen.

Tussen Zelhem en Keijenborg plantten zo’n 63 leerlingen meidoorns, mispels en hondsrozen plus een aantal eiken en lindes op een voormalig landbouwperceel (foto: Gerlinde Bulten).

Vlakbij Het Kervel in het buitengebied ten westen van Hengelo trotseerden leerlingen uit Toldijk en Hengelo het winderige en af en toe natte weer om een aardappelveld om te zetten in een terrein met lijsterbessen en heel veel struiken, onder andere kardinaalsmuts (foto: Gerlinde Bulten).

In de buurt van de Onderstraat in Bronkhorst werden honderden struiken geplant (foto: Gerlinde Bulten).

Dit jaar was het animo om mee te doen aan het planten van bomen tijdens Boomfeestdag groter dan het organiserende boomfeestdagcomité de afgelopen jaren gewend was. Oorspronkelijk hadden zich zelfs 12 scholen opgegeven, maar de Piersonschool in Hengelo moest zich afmelden vanwege een studiedag en de Woordhof in Hummelo kreeg haar groenplannen niet tijdig rond. Hier wil men het schoolterrein vergroenen.

De landelijke boomplantdag stond dit jaar in het teken van het vergroenen van de schoolpleinen. Dat is ook een speerpunt voor de Provincie Gelderland én de gemeente Bronckhorst. Veel pleinen zijn de laatste jaren betegeld en ontberen enig groen, terwijl bomen goed zijn voor schaduw, koelte tijdens warme zomers, het filteren van stof en vuil uit de lucht en extra zuurstof.

Wethouder Hofman kijkt toe hoe leerlingen van ’t Loo in Zelhem hun schoolterrein vergroenen (foto: Dick van Hoffen).

Opmerkelijk was dit jaar wel het ontbreken van scholen uit Vorden. De deelnemende scholen kwamen uit Hengelo (3), Zelhem (2), Halle, Wolfersveen, Drempt, Steenderen en Toldijk.

Het Boomfeestdagcomité in de gemeente Bronckhorst bestaat uit vertegenwoordigers van Vereniging Bomenbelang, de agrarische natuurvereniging ’t Onderholt en de hoveniers Velhorst Groot Groen, Inhetgroen en Piek Zweverink.

Boomfeestdag is voortaan altijd op de tweede woensdag van maart. De laatste jaren moest vanwege verschillende verkiezingen vaak geschoven worden met de datum, omdat op verkiezingsdagen burgemeesters en wethouders, Commissarissen van de Koning en/of gedeputeerden in de stemhokjes zitten en dus geen boom kunnen planten. Dit jaar zijn op woensdag 20 maart de waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen. Een tweede reden is dat het voorjaar steeds warmer wordt en vervroeging van de boomplantdag daarom beter uitkomt.

Overigens kregen alle deelnemende leerlingen een hazelaar mee naar huis voor in de eigen tuin.