Presentatie tweede fietsroute langs monumentale bomen rondom Hengelo

Op vrijdag 29 maart presenteerde Vereniging Bomenbelang Bronckhorst haar tweede fietsroute langs monumentale bomen. Deze voert vanaf het kerkhof in Hengelo via de landgoederen Het Kervel, Kieftskamp, Onstein, Medler, de Wiersse en Zelle terug naar het beginpunt. De lengte bedraagt 31 kilometer.

Wethouder Hofman met enkele leden van Vereniging Bomenbelang voor één van de monumentale bomen op het kerkhof van Hengelo: een gezonde tamme kastanje uit 1890 met een stamomtrek van 355 cm (foto: Gerlinde Bulten).

Bij landgoed Het Kervel staat deze zomereik uit 1860-1870 met een stamomtrek van bijna 4 meter (foto: Gerlinde Bulten).

In het landgoed Kieftskamp staat twee gezonde monumentale beuken uit 1880-1890, geflankeerd door twee dode kastanjebomen (foto: Gerlinde Bulten).

De fietsroute komt langs een 20-tal bijzondere monumentale bomen.

De route begint bij de ingang van het kerkhof in Hengelo. Deze laan met in totaal 37 thuja’s is geplant rond 1900. De dikste boom heeft een stamomtrek van 340 cm.

Deze dikke geknotte linde staat in de Regelinkstraat in Hengelo. De boom stamt uit de periode 1750-1800.

Vlakbij Linde staat deze opmerkelijke beuk in blokvorm. Deze is geplant tussen 1890 en 1900.

Bij landgoed Zelle aan de weg richting Ruurlo staat deze zomereik met een stamomtrek van 515 cm en een hoogte van 36 meter.

De eerste route, waarvan inmiddels een tweede druk beschikbaar is, loopt van kasteel Hackfort naar kasteel De Wildenborch in Vorden.

Vereniging Bomenbelang wil met deze routes meer bekendheid geven aan de monumentale bomen in de gemeente. Bronckhorst telt zo’n 145 locaties met één of meerdere monumentale bomen. Deze zijn allemaal formeel vastgelegd in het landelijke Bomenregister.

De vereniging wil uiteindelijk voor het gros van de locaties wandel- en fietsroutes samenstellen.

Zowel de eerste als de tweede route zijn verkrijgbaar bij de VVV in Vorden. De nieuwe fietsroute wordt ook verkocht bij eetcafé Jansen & Jansen in Hengelo, café-restaurant Medler en diverse campings die langs of dichtbij de route liggen. De routebeschrijving met ingevouwen routekaart op A4-formaat kost 2,50 euro.