Platanen bij ALDI in Vorden

Conform het advies van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst zijn op het parkeerterrein van de vernieuwde ALDI aan De Bleek in Vorden vier platanen geplant en bij de ingang een liquidambar. Dat gebeurde in overleg met Vitale Kern Vorden.

De gewone plataan is een erg sterke boom die vroeger ook langs de gehele Zutphenseweg in Vorden stond. De boom kan uitgroeien tot een fors exemplaar met een flinke kroon en veel schaduw, wat zeker in de zomer gunstig is voor een parkeerterrein. De plataan kan goed tegen droogte en warmte. De boom heeft ook geen last van welke plaag dan ook. De gewone plataan is bovendien een statige boom, wat past bij dit deel van Vorden, gelegen tegenover kasteel Vorden.

Voor een goede groeiplek is het wel van belang dat voldoende ruimte om de stam onbestraat blijft. En dat is op dit moment (nog) niet het geval.

Bij de ingang van de supermarkt staat de liquidambar styraciflua. Deze kleurt in de herfst mooi dieprood. Ook deze boom levert veel schaduw en ondervindt geen last van ziektes.

De voorgestelde en gekozen stammaat van 16 tot 18 cm geeft vanaf het begin al wat stevigere bomen op het terrein.

Op het oorspronkelijke iets grotere parkeerterrein ontbraken bomen of ander groen.

COOP

Bij een andere nieuwe supermarkt, de COOP, aan de Zutphenseweg in Vorden moet dit jaar nog een flinke boom (stammaat 20 tot 25 cm) geplant worden aan de straatzijde. Dat was de voorwaarde die de gemeente stelde voor het afgeven van een kapvergunning voor vier bomen achter het voormalige pand van de RABO: 3 haagbeuken en een esdoorn. Deze zijn afgelopen januari gekapt om de aanleg van enkele parkeerplaatsen mogelijk te maken.