Wel moeten er maatregelen genomen worden om de boom zo lang mogelijk te behouden.

De kroon van de boom wordt verkleind door de kroondelen in te korten en de breukgevoelige  takken te verwijderen. Dit is nodig om het gewicht in de kroon van de boom te verminderen  en zo de kans op omvallen of afbreken te verkleinen. Het inkorten van de kroondelen  gebeurt nadat de boom al haar bladeren heeft laten vallen. 

Om de boom toch nog zo lang mogelijk te behouden zijn deze maatregelen noodzakelijk. 

Slechte conditie, toch levensvatbaar 

De conditie van de boom is slecht. De boom is aangetast door honingzwam waardoor  in de stamvoet en in een klein deel van de wortelkluit houtrot is ontstaan. Daarnaast zijn er kroondelen ingerot wat de kans op afbreken verhoogd. Ook is de stam volledig hol met een restwand van ongeveer 5 cm en vertoont de boom lichte scheefstand richting de rijbaan. Dit is vastgesteld via een picus meting. 

Boven. De picus meting in uitvoeringen het resultaat.

Ondanks dat de conditie van de linde onvoldoende is, is de boom nog wel levensvatbaar.  

Second opinion 

Eind 2020 heeft de gemeente Bronckhorst een omgevingsvergunning aangevraagd voor het  kappen van de monumentale linde aan de Regelinkstraat in Hengelo Gld. Door diverse  bezwaren (o.a. van de Vereniging Bomenbelang Bronckhorst) heeft gemeente Bronckhorst de vergunningaanvraag ingetrokken en een second  opinion uit laten voeren. Het doel van deze second opinion was om duidelijkheid te geven of  de monumentale linde nog duurzaam behouden kan blijven. De uitkomst van de second  opinion is besproken met Vereniging Bomenbelang Bronckhorst. 

Ook de Vereniging Bomenbelang Bronckhorst heeft via de Bomenwacht Oost Gelre een  onafhankelijke boomspecialist ingeschakeld. Gezamenlijk zijn alle partijen tot een  eensluidend antwoord gekomen : met wat simpele maatregelen kan de boom nog jarenlang behouden blijven.