Boomfeestdag afgelast

In verband met de opgelegde maatregelen ter bestrijding van het coronavirus zijn ook alle activiteiten in de gemeente Bronckhorst op Boomfeestdag (18 maart) afgelast.

Acht scholen en in totaal ruim 240 leerlingen zouden meedoen met het planten van bomen en struiken op verschillende locaties verspreid over de gemeente Bronckhorst. Die plantwerkzaamheden zullen overigens nu of wat later wel doorgaan maar dan zonder leerlingen. Het betreft terreinen of lanen in Zelhem, Halle, Hengelo en Vorden. Vier scholen gaan hun eigen terrein wat groener maken. De deelnemende scholen waren de Jan Ligthartschool in Zelhem, de Dorpsschool in Halle, de Piersonschool uit Hengelo, Bekveld uit Hengelo, De Garve in Wichmond, de Klimtoren in Drempt, ’t Loo in Zelhem en de Hoge Voorde uit Vorden, De laatste vier gaan bomen planten op het schoolterrein. Vanwege het coronavirus had Aviko het planten van bomen op haar terrein in Steenderen al eerder afgelast. Hier zouden leerlingen van de Pannevogel meehelpen.

Het oorspronkelijke plan was om aan de Meeneweg in Zelhem door leerlingen van de Jan Ligthartschool 10 zwarte populieren en 4 zomerlindes te laten planten; op het Halmacterrein in Halle 350 stuks bosplantsoen door groep 7 en/of 8 van de Dorpsschool; bij de vrieshal van Aviko in Steenderen zou groep 8 van de Pannevogel 575 stuks bosplantsoen en 12 bomen planten; aan de Koekoekstraat in Vorden (het verlengde van de Hackfortselaan) door 51 leerlingen van groep 7 en 8 van de Piersonsschool uit Hengelo zo’n 1000 stuks bosplantsoen en groep 6, 7 en 8 van Bekveld uit Hengelo zouden aan de Broekweg in Hengelo 200 stuks plantsoen planten.

Deze bomen en struiken gaan sowieso de grond in, maar wanneer precies en of de scholen daar nog bij betrokken zijn, is op dit moment nog niet duidelijk.

De Garve wil op haar schoolterrein in Wichmond vier fruitbomen planten. De Klimtoren in Drempt kiest voor één boom op het eigen terrein. De Hoge Voorde uit Vorden heeft een fruitboom uitgezocht en struiken voor in de moestuin. School ’t Loo uit Zelhem gaat twee lindes en taxustruiken planten.

Bomen geven energie

Het thema van de landelijke boomplantdag luidt dit jaar ‘Bomen geven energie!’. Bomen nemen namelijk niet alleen kooldioxide (CO2) op en zuiveren de lucht, ze maken ook de school-, woon- en werkomgeving koeler, gezonder en leefbaarder. Ze zorgen daarnaast voor een hogere biodiversiteit en een betere waterafvoer van hevige regenval. Uit onderzoek blijkt verder dat kinderen in groene schoolomgeving zich beter kunnen concentreren. Bomen geven ons dus op alle fronten veel energie. Kom als bewoner van een gemeente in actie voor het behalen van de klimaatdoelen en help mee onze gemeente groener te maken.

Boomfeestdag wordt in Nederland jaarlijks gehouden. Deze dag voor het behoud van bomen in de natuur werd voor het eerst in april 1957 georganiseerd. Tegenwoordig nemen jaarlijks ruim 400 gemeenten deel. Ieder jaar worden door meer dan 150.000 kinderen honderdduizenden bomen en struiken geplant. In de ruim 50 jaar dat de stichting nu bestaat, zijn ruim 10 miljoen bomen en struiken geplant!

Het oude plantrecord staat op 235.000 bomen op één dag.

Voor meer informatie: boomfeestdagbronckhorst2.0@gmail.com .

Het Boomfeestdagcomité bestaat uit vertegenwoordigers van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, de agrarische natuurvereniging ’t Onderholt en de hoveniers Velhorst Groot Groen, Inhetgroen en Piek Zweverink.