Nieuwe bomen bij de kerk in Vorden

Voor de kerk aan de Dorpsstraat in Vorden zijn op 30 januari door boomkwekerij Klanderman uit Halle drie zilverlinden geplant. Ze staan op de plek tot waar afgelopen zomer de monumentale paardenkastanje stond. Het restant van deze boom was de dag daarvoor verwijderd.

Vereniging Bomenbelang Bronckhorst schenkt één van de drie zilverlinden aan de gemeente.

Op de plaats waar tot de zomer van 2018 de monumentale paardenkastanje stond, staan sinds eind januari drie zilverlinden (foto: Joost Bakker).

Oorspronkelijk zouden de drie nieuwe bomen afgelopen november geplant worden, maar door de droogte was dat geen goed moment. Inmiddels is het natter geworden. Rondom de zilverlinden is ook nieuwe lage beplanting aangebracht.

De paardenkastanje stond zo’n 225 jaar op deze plek. Door de kastanjebloederziekte verzwakte de monumentale boom de laatste jaren zienderogen. Het was samen met de eik in het weiland achter kasteel Vorden de oudste boom van het dorp.

De drie linden gaan mettertijd één grote kroon vormen. Zilverlinden geuren in de zomer sterk en veroorzaken geen problemen met luis. Ze kunnen goed tegen droogte. In Nederland kunnen zilverlinden 30 tot 35 meter hoog worden. De bomen halen wanneer ze goed verzorgd worden, makkelijk een leeftijd van meer dan 200 jaar.

De wortels van de bomen zijn met ankers vastgezet (foto: Joost Bakker).

Rondom de zilverlinden is veel nieuwe grond aangebracht (foto: Joost Bakker).

foto: Gerlinde Bulten

Op 7 maart onthulde wethouder Hofman een bord bij de nieuwe bomen.