Klimop een onmisbare pilaar onder onze biodiversiteit

Ondanks de grote ecologische waarde van Klimop zijn er nog veel mensen die Klimop van de bomen verwijderen en/of de stengels doorzagen. Bovendien wordt de bast van de boom zelf ook vaak beschadigd. Men is bang dat de Klimop op den duur de ondergang van de boom betekent. Ten onrechte. Daarom helpt de Vereniging Bomenbelang Bronckhorst graag mee aan het opheffen van dit misverstand.

Klimop groeit langs de stam omhoog naar het licht om daar te gaan bloeien. De Klimop gebruikt de boom slechts als ondersteuning en haalt er geen voedingsstoffen uit. De meeste boomsoorten kunnen het extra gewicht ook prima aan. Alleen sommige zachthoutsoorten kunnen op termijn bezwijken onder de extra belasting, bijvoorbeeld Vlier of Berk. Maar Eik, Beuk, Es e.d. hebben er in het geheel geen last van. Dus gewoon laten zitten, die Klimop! Alleen waar een Berk of Vlier gevaar zou opleveren wanneer de boom zou omvallen, is het zaak om de Klimop tijdig te kortwieken.

De Klimop: Hedera helix. Die bloeit nu volop en staat overal, langs wegen en paden in bossen en in tuinen. Op mooie dagen met een zonnetje zoemt het rondom die Klimop van de insecten. Allerlei verschillende soorten komen nog wat nectar halen. Gewone wespen, allerlei soorten zweefvliegen en dan natuurlijk ook weer allerlei predatoren zoals de Gewone vliegendoder: een graafwesp die insecten vangt en gebruikt als voedsel voor de rupsen. Maar ook Hoornaars komen op de weelde af en snoepen niet alleen van de nectar, maar proberen tussendoor ook nog een ander insect te vangen. De Honingbij is in deze tijd van het jaar vrijwel geheel aangewezen op Klimop en er is zelfs een op Klimop gespecialiseerde bijensoort: de Klimopbij die er zijn voedsel vandaan haalt.

Voor dagvlinders als Atalanta, Dagpauwoog, Bont zandoogje, Citroenvlinder en diverse soorten witjes is de Klimop ook al een onmisbaar tankstation. De winter door is de dichte begroeiing van Klimop belangrijk voor de overwintering van allerlei insecten en vogels. In het voorjaar doen vele vogels zich te goed aan de bessen die vanaf maart rijp zijn. Allerlei lijsterachtigen als Merel en Koperwiek eten dan van de bessen en slapen ook graag in de beschutting van de Klimop. Ook Houtduiven, spechten en Fazanten eten de bessen van de Klimop. Zelfs de Zwartkop pakt eind maart graag een besje mee, wanneer die eind maart is teruggekeerd uit zuidelijker streken. In het voorjaar wordt de dichte begroeiing van de Klimop ook door veel vogels gebruikt als nestgelegenheid. Zelfs de Bosuil broedt graag in de beschutting van de Klimop.

Tip: wanneer je Klimop in de tuin op een schutting laat groeien of ook op een paal, dan kan je van dichtbij eens bekijken wat er allemaal op af komt.

Dick van Hoffen, Vereniging Bomenbelang Bronckhorst