In dorpskernen gaat gemeente 85 gevaarlijke bomen kappen

In aanvulling op de vellijst voor het buitengebied heeft de gemeente ook twee lijsten gepubliceerd van kapvergunningvrije en kapvergunningplichtige zieke en gevaarlijke bomen in de dorpskernen. Het gaat om 29 bomen waarvoor een kapvergunning noodzakelijk is, voor 56 is dat niet nodig omdat ze daarvoor een te kleine stamomtrek hebben (minder dan 95 cm op 1.30 meter boven maaiveld) of tot de boomsoorten behoren waarvoor in Bronckhorst geen kapvergunning nodig is.

De 29 bomen staan in Drempt (2), Halle (1), Hengelo (7), Hummelo (1), Keijenborg (1), Laag-Keppel (1), Steenderen (4), Vorden (6), Wichmond (1) en Zelhem (5). Hiervan zijn er 16 dood, 7 zijn aan het aftakelen, drie ondervinden last van zwammen en twee zijn ziek.

Eén boom valt op deze lijst op; die is namelijk niet ziek of dood maar moet plaatsmaken voor nieuwbouw.

Op de lijst van kapvergunningvrije bomen staan onder andere drie moeraseiken aan de Plataanweg in Hengelo, 9 sierpruimen aan De Eiken/Meidoornstraat in Steenderen, 8 Prunus amanogawa (Japanse sierkers) aan de Hendrik van Bramerenstraat in Vorden en 6 lijsterbessen aan de Vincent van Goghstraat in Zelhem. Het merendeel van deze boom is aan het aftakelen.

De kapaanvragen voor de bomen in de dorpskernen zijn openbaar gemaakt op 21 november.

Een dag daarvoor, op 20 november, zijn alle aanvragen al omgezet in kapbesluiten. Voor alle kapvergunningplichtige bomen is dus een vergunning afgegeven. Dit gebeurt wel op voorwaarde dat op iedere locatie in principe een nieuwe boom geplant wordt.