Op 3 april ontving de gemeente een aanvraag voor een kapvergunning voor een beuk op het adres Wildenborchseweg 24 in Vorden. Op 24 februari was al een kapvergunning door de gemeente afgegeven voor een eik bij de inrit van dit pand.

De eik markeerde met een andere eik de ingang van het huis. De eigenaar vond die te smal worden door de bomen en wilde geen boom herplanten ter compensatie. Volgens de gemeente was de eik rechts voor de inrit minder snel gegroeid dan de bomen die er naast staan. Hierdoor is de eik scheef naar het licht toe gegroeid. Daardoor vormde de boom een smalle éénzijdige kroon waarbij steeds meer gewicht aan één zijde komt te hangen. Hierdoor ontstaat een verhoogde kans op windworp. Wanneer de eik omvalt, zal hij op de openbare weg vallen.

De gemeente koppelde aan deze kapvergunning de voorwaarde dat de eigenaar een nieuwe (loof)boom plant. Dit besluit is openbaar gemaakt op 28 februari.

De nieuwe aanvraag betreft dus een beuk. Deze grote boom blijkt zwaar aangetast te zijn door bruinrot, een schimmel die het wortelstelsel aantast, aldus een boomverzorger). De kans bestaat dat de beuk bij harde wind op het huis of de openbare weg kan vallen.

Nu wil de eigenaar wel een nieuwe beuk planten.

Deze kapaanvraag is openbaar gemaakt op 10 april.

Drie dagen eerder, op 7 april, neemt de gemeente al de beslissing dat voor de beuk een noodkapvergunning afgegeven moet worden. De beuk is aangetast door de korsthoutskoolzwam. De vruchtlichamen van deze zwam komen rondom de gehele stamvoet naar buiten. De korsthoutskoolzwam is een zeer agressieve parasitair schimmel die het kernhout en het hoofdwortelgestel aantast.
Volgens de gemeente is het zeer aannemelijk dat het kernhout en het hoofdwortelgestel al zwaar aangetast zijn. Hierdoor is de beuk zeer gevoelig voor windworp en/of stambreuk. Als dat gebeurt, kan de boom op de Wildenborchseweg vallen.

Aan de kapvergunning, die op 11 april gepubliceerd is, zit de voorwaarde vast dat de eigenaar binnen een jaar een nieuwe beuk plant op zijn perceel.