Op 20 maart ontving de gemeente een aanvraag voor een kapvergunning voor twee lindes: een zilverlinde en een grootbladige of zomerlinde in park De Decanije in Vorden. Beide bomen staan naast een parkvilla en zijn zwaar aangetast.

In het park zijn de afgelopen maand in totaal 23 nieuwe bomen aangeplant om lege plaatsen op te vullen. Het betreft tien Douglassparren, vijf esdoorns, twee Tsuga (hemlockspar), een linde, een haagbeuk, twee Oostenrijkse dennen, een moeraseik en een honingboom.

De kapaanvraag is openbaar gemaakt op 27 maart.

Op 30 maart besluit de gemeente de kapvergunning te verlenen. Bij het vrijgraven van de stamvoet van de zilverlinde bleek dat deze aan de westzijde over een omtrek van tenminste 180 graden omvangrijke houtrot vertoont. Ook aan de NO-zijde geven de afgeplatte houtdelen en holle klank een achterliggend defect c.q. houtrotaantasting aan. Het risico op lage stambreuk en/of windworp is groot.
De holten in de hoofdstam en gesteltak zijn op hoogte niet nader beoordeeld, daar het
toekomstperspectief van de boom slecht is. Ook het kandelaberen c.q. sterk innemen van de kroon leidt niet tot het duurzaam behoud van de boom, omdat de houtrotaantasting in wortelaanzetten en stamvoet onomkeerbaar is.

De vitaliteit van de grootbladige linde boom is ook nog maar gering. Bij het vrijgraven van de stamvoet ontdekte men een flinke holte (witrot), veroorzaakt door de dikrandtonderzwam, waarvan ontwikkelende schimmelplaques te zien zijn. De afstervende takken en twijgen in de kroon duiden op een vorderende aantasting. Het risico op lage stambreuk en/of windworp is verhoogd. Ook hier leidt het kandelaberen c.q. sterk innemen van de kroon niet meer tot duurzaam behoud van de boom.

Door het verwijderen van de boom zal de linde ernaast meer kans tot ontwikkeling krijgen.

Hoewel de parkcommissie dus al 23 nieuwe bomen geplant heeft, wil de gemeente de kapvergunning alleen afgeven als binnen een jaar twee nieuwe lindes geplant worden.

Dit besluit is openbaar gemaakt op 3 april.