Kapvergunning voor lindeboom aan Priesterinkdijk in Zelhem

Op 19 januari ontving de gemeente een aanvraag voor een kapvergunning voor een lindeboom aan de Priesterinkdijk 2 in Zelhem.

Volgens de eigenaar is de boom aan de binnenkant aan het rotten. Mocht de boom omwaaien, dan valt hij waarschijnlijk op de kapschuur. De lindeboom staat tussen de woning en de kapschuur.

Het gaat om een linde met een omtrek van 260 cm op 1.30 meter boven maaiveld.

De eigenaar wil ter compensatie geen nieuwe boom planten. Als reden noemt de eigenaar dat de lindeboom tussen twee kastanjebomen staat.

De kapaanvraag is openbaar gemaakt op 24 januari.

Op 28 januari besluit de gemeente de kapvergunning te verlenen. Uit de bomenschouw door de gemeente bleek dat de lindeboom flink aangetast is door de korsthoutskoolzwam. Dit is een agressieve parasitaire schimmel die het kernhout en de hoofdwortels aantast. Bij de lindeboom is het kernhout al volledig tot op vier meter hoogte verrot. Men kan er van uitgaan dat de hoofdwortels ook ernstig zijn aangetast. Hierdoor wordt de boom gevoelig voor zowel windworp en/of stambreuk. Als dit gebeurt, zal de boom op de kapschuur vallen.

De kapvergunning wordt verleend op voorwaarde dat de eigenaar van het perceel binnen een jaar wel degelijk een nieuwe loofboom plant.

Dit kapbesluit is openbaar gemaakt op 1 februari.