Kapvergunning voor eik aan de N314 in Toldijk

Op 19 juni ontving de gemeente een aanvraag voor een kapvergunning voor een eik op het adres Zutphen-Emmerikseweg 9b in Toldijk (N314). In de eik huist de eikenprocessierups. Hierdoor kunnen de bewoners niet meer buiten op hun terras zitten. De eik staat op slechts enkele meters van het woonhuis en is – volgens de eigenaar – erg groot geworden. De eik heeft momenteel minder blad (aangevreten).

De eigenaar wil een aantal nieuwe bomen planten, waaronder enkele platanen.

De kapaanvraag is openbaar gemaakt op 25 juni.

Op 15 juli besluit de gemeente de kapvergunning te verlenen. Overlast als gevolg van de aanwezigheid van de eikenprocessierups vormt geen reden om de kapaanvraag te verlenen, omdat deze te bestrijden is. De reden is dat de eik niet meer vitaal is en aftakelt. Dit blijkt uit de stervende kroon en het feit dat de eik weinig tot geen scheutlengte heeft. Door het nemen van (veiligheids)maatregelen zal de gezondheidstoestand niet verbeteren. Er kan beter ingezet worden op een nieuwe en toekomstbestendige boom met een lange levensverwachting.

Aan het kapbesluit, dat openbaar is gemaakt op 20 juli, zit dan ook een herplantplicht vast: de eigenaar moet  binnen een jaar drie platanen planten.