Kapvergunning voor 9 bomen langs provinciale wegen

De gemeente Bronckhorst publiceert op 15 maart een kapaanvraag voor in totaal negen bomen langs provinciale wegen (!). Het betreft  3 zomereiken, 2 rode beuken, 3 Japanse lorken (larix) en één Amerikaanse eik. Ze staan langs de N 315 (de weg tussen Ruurlo en Doetinchem), de N 319 (de weg tussen Warnsveld en Ruurlo via Vorden) en de N 330 (de weg tussen Hummelo en Varsseveld via Zelhem).

Waarom deze bomen gekapt moeten worden, is niet duidelijk. De kapaanvraag noemt geen reden. Voor alle negen bomen komt een nieuwe boom terug.

De kapaanvraag is op 31 januari bij de gemeente binnengekomen.

Op 11 februari (!) besluit de gemeente de kapvergunning te verlenen. Dit besluit is op 18 maart (!) openbaar gemaakt.

De negen bomen blijken dood te zijn of aangetast door zwammen. Hierdoor bestaat een kans dat grote takken afbreken of dat de stam breekt of dat de gehele boom omwaait bij rukwinden. Aangezien de bomen direct langs de provinciale wegen staan, is kap en het herplanten van levensvatbare bomen op ongeveer dezelfde plek volgens de gemeente de beste oplossing.

Het kapbesluit rept over de herplant van 7 bomen; op twee plekken komt dus geen boom terug. Waar dat is, blijkt niet uit de gegevens. Ook de boomsoort wordt niet genoemd.