Kapvergunning voor 2 esdoorns en een zomereik aan Heidenhoekweg in Zelhem

Op 16 juli ontving de gemeente een aanvraag voor een kapvergunning voor twee esdoorns en een eik op het adres Heidenhoekweg 10 in Zelhem. De esdoorns staan binnen een meter van het erf van de buurman en zijn volgens een boomverzorgingsbedrijf potentieel gevaarlijk, omdat beide bomen vertakken in twee of zelfs vier stammen.
De zomereik staat bij de ingang van het Bed & Breakfast-gebouw en is ook vrij laag vertakt in twee stammen, waarvan één in het verleden al is afgezaagd.

Daarnaast zitten processierupsen in de boom. Dat geeft problemen voor de gasten.

De eigenaar wil niet herplanten, omdat er volgens hem al voldoende bomen in de tuin staan.

Deze kapaanvraag is openbaar gemaakt op 20 juli.

Op 31 juli besluit de gemeente een kapvergunning te verlenen. De twee esdoorns waarvan één meerstammig is, hebben meerdere plakoksels waarvan enkele beginnen te werken. Hierdoor gaan deze bomen een gevaar vormen; de takken kunnen uitscheuren. Naast die bomen staat een schuur van de buren.
De zomereik had oorspronkelijk twee stammen maar in het verleden is er één verwijderd. Het gedeelte dat er nu nog staat, is sterk teruggesnoeid, waardoor een kleine niet natuurlijke kroon is gevormd die vooral uit waterlot bestaat.

Door dit onvakkundige werk kiest de gemeente nu voor het laten kappen van de eik.

De gemeente legt wel een herplantplicht op: de eigenaar moet binnen een jaar drie nieuwe loofbomen (een linde, esdoorn en/of beuk) op zijn perceel planten.

Dit kapbesluit is openbaar gemaakt op 6 augustus.