Kap paardenkastanje Vorden

Op 7 juli 2018 is de monumentale witte paardenkastanje voor de Nederlands hervormde kerk in Vorden gekapt. De boom is ergens tussen 1750 en 1800 geplant en was dus circa 250 jaar oud. De ouderdom zorgde ervoor dat de paardenkastanje de laatste jaren zienderogen achteruit ging. Zwammen aan de voet en de kastanjebloederziekte verzwakten de monumentale boom. Hij rotte van binnen weg. Samen met de gemeente is op 4 juli door Vereniging Bomenbelang besloten geen nieuwe beschermende maatregelen meer te treffen maar de boom te kappen. De veiligheid kon namelijk niet langer gegarandeerd worden. Waar de dag daarvoor nog veel mensen op de boombank eromheen zaten, kwamen hekken te staan en drie dagen later, op zaterdag 7 juli begon het karwei om de paardenkastanje te vellen. Dat werk duurde zo’n vijf uur. Een stukje  van de stam bleef uiteindelijk staan, omdat daarin een nest met hoornaars bleek te zitten. Vereniging Bomenbelang heeft de gemeente om een stuk stam gevraagd ter nagedachtenis aan de boom die tot twee jaar geleden het briefhoofd van de vereniging sierde.

Met dank aan Rob Schmitz, van wie onderstaande foto’s zijn, behalve de tweede. Die is van Joost Bakker van Vereniging Bomenbelang.

De laatste dagen zijn geteld voor de monumentale witte paardenkastanje voor de Nederlands hervormde kerk in Vorden. De ruim 200 jaar oude boom is niet langer te redden (foto: Joost Bakker).