IJzel regen

Op 17 maart 1986 verschijnt in het Dagblad van het Noorden onder de aankondiging “Comfortabel snoeien bij Vries” de volgende tekst:

Kettingzagen verscheurden de stilte gisteren langs de Rijksweg tussen Assen en Vries. Monumentale beuken, die over enige tijd weer een groene poort vormen, werden ontdaan van overbodige takken. Niet vanaf wiebelende ladders maar ‘”comfortabel” vanuit een hoogwerker.

De indrukwekkende laan, met aan beide zijden elk ruim duizend beuken, bleek harder te groeien in de breedte dan in de hoogte. Een grondig onderzoek, vooraf aan de snoeiactie, leverde geen oorzaak op en besloten werd de laag hangende takken te verwijderen om overlast voor het verkeer te voorkomen. Het hele project heeft de nodige weken in beslag genomen.

Een van de boomverzorgers raakte in gesprek met een laanbomenkweker over deze merkwaardige groeiwijze. De leeftijd van de bomen bleek de oplossing te zijn. In de jaren ’30 van de vorige eeuw was er een tekort aan beukennootjes en werden ze geïmporteerd uit Oost – Europa. De herkomst was de verklaring voor deze genetische “afwijking”.

Een jaar later, maart 1987, waren de boomverzorgers weer terug. Hadden zij hun werk niet goed gedaan? Helaas was de met zorg gesnoeide laan getroffen door een ijzelregen. De onderkoelde regen zette bij aanraking een ijslaag af op alles waar deze op neer kwam. Het landschap, zo omschreef de bekende weerman Jan Pelleboer, was een groot museum uit de glasfabriek Leerdam. De schade aan bomen en planten werd becijferd op 85 miljoen gulden.  De toenmalige minister van Landbouw Braks bezocht het gebied en stelde iedereen gerust met de woorden “De natuur zal zich weer herstellen” en hield de hand op de portemonnee.

Onder het gewicht van de ijsafzetting kwamen niet alleen de hoogspanningskabels naar beneden maar ook de laan had een deel van zijn takken verloren en hingen er nog grote aantallen gebroken takken in de kronen. Wederom in opdracht van RWS-dienstkring Assen werd het gehele traject weer onder handen genomen. Als aandenken kregen de snoeiers het rapport van de meldkamer mee naar huis.

Het Noorden van ons land wordt wel vaker door ijzel-regen getroffen getuige de foto,s uit 1963, genomen bij Frederiksoord.