Gemeente vindt eiken en essen aan Christinalaan “te groot”

De gemeente Bronckhorst vindt de eiken en essen in de twee delen van de Christinalaan richting Baakse Beek te groot worden en wil ze het liefst dit najaar gaan kappen en vervangen door kleinere bomen. De circa 10 bewoners aan beide doodlopende wegen zijn verdeeld over de bomen: een deel wil ze niet kwijt, een ander deel zegt overlast te ondervinden van de eikels en vreest schade door de essentaksterfte. Dit bleek tijdens een informatiebijeenkomst op 26 februari in het Kulturhus in Vorden. 

Aan beide wegen staan in totaal 10 eiken en 9 essen. Van die laatste zijn er twee ziek. Met de eiken is niets aan de hand. De Christinalaan is de verbindingsweg voor fietsers vanuit de achterliggende woonwijk richting centrum van Vorden. Door de aanleg van een brug over de Baakse Beek wordt de straat nu veel meer gebruikt door fietsers en wandelaars.

Hoewel het straatprofiel breed is – de huizen staan een eind van de weg af en meestal haaks op de weg – en de bomen behoorlijk wat ruimte hebben, vindt de gemeente dat zowel de eiken als de essen te groot voor deze omgeving worden. Ze zijn nu circa 15 tot 20 meter hoog.

Vorig jaar zijn er enkele klachten gekomen over vallende eikels. Enkele bewoners klagen over takken die boven hun tuin hangen en wortels die te dicht bij hun schutting komen.

De gemeente beschouwt de eiken en essen in deze straat als ‘basisbomen’. Dit betekent sinds afgelopen jaar dat voor deze bomen geen bijzondere beschermingsmaatregelen gelden.

Aan het uiteinde van de Christinalaan, in het parkje De Bleek, kapte de gemeente afgelopen najaar een aantal bomen. Een aantal bewoners vindt dat het er nu kaal uitziet en wil niet dat ook de volwassen bomen aan hun laan verdwijnen.

Het toekomstbeeld van de gemeente voor de Christinalaan ligt in feite al deels vast: het kappen van alle 19 eiken en essen en het planten van minimaal 12 jonge bomen (bijvoorbeeld een sierpeer, liquidambar of esdoorn) die maximaal 10 tot 15 meter hoog worden.

Tot 12 maart kunnen belangstellenden reageren bij de gemeente. In april volgt de uitwerking van de plannen. Als een kapvergunning aangevraagd gaat worden, gebeurt dat in mei, waarna dit najaar of in het voorjaar van 2019 de jonge bomen geplant worden.