Succesvolle boomplantdag in gemeente Bronckhorst

Zo'n 45 leerlingen van groep 8 van basisschool het Hoge in Vorden plantten enkele honderden jonge eikjes, berken en wilgen aan de Bekmansdijk (foto: Hans Thijssen, Vereniging Bomenbelang).

Zo’n 45 leerlingen van groep 8 van basisschool het Hoge in Vorden plantten enkele honderden jonge eikjes, berken en wilgen aan de Bekmansdijk (foto: Hans Thijssen, Vereniging Bomenbelang).

Twaalf scholen in de gemeente Bronckhorst namen dit jaar deel aan Boomfeestdag op woensdag 12 maart. Vorig jaar deden negen scholen mee. Ruim 300 leerlingen van de hoogste klassen van de basisscholen plantten enkele duizenden boompjes (bosplantsoen van eiken, berken etc.) op negen locaties: Vorden, Kranenburg, Keijenborg, Hummelo, Steenderen, Baak, Zelhem en Wichmond. De organisatie lag in handen van het Comité Boomfeestdag Bronckhorst. Dat comité bestaat uit vertegenwoordigers van Vereniging Bomenbelang, de agrarische natuurvereniging ’t Onderholt en de hoveniersbedrijven Inhetgroen en Piek Zweverink.De gemeente Bronckhorst besloot twee jaar geleden af te zien van de organisatie van de Nationale Boomfeestdag. Om die jaarlijkse plantdag voor scholieren van de hoogste klassen van de basisschool voor Bronckhorst niet verloren te laten gaan, werd door Bomenbelang en plaatselijke hoveniers samen met ’t Onderholt besloten een comité op te richten dat de organisatie voortaan op zich zou nemen.

De organisatie is nu wat flexibeler en prettiger voor de kinderen. Die kunnen nu vrijwel in alle gevallen dicht bij de school boompjes planten. Verschillende scholen zorgden voor (extra) groen op hun eigen schoolterrein. Scholieren van St. Bernardus in Keijenborg plantten een flinke Judasboom naast de school.

Leerlingen van de Dorpsschool in Vorden plantten boompjes achter de school (foto: Hans Thijssen).

Leerlingen van de Dorpsschool in Vorden plantten boompjes achter de school (foto: Hans Thijssen, Vereniging Bomenbelang).

De oudste leerlingen van de Piersonschool in Hengelo moesten tijdens Boomfeestdag ook enkele boomstobben op het campingterrein aan de Lankhorsterweg verwijderen (foto: Bertien Ensing).

De oudste leerlingen van de Piersonschool in Hengelo moesten tijdens Boomfeestdag ook enkele boomstobben op het campingterrein aan de Lankhorsterweg verwijderen (foto: Bertien Ensing).

Overigens liet de gemeente niet verstek gaan. Wethouder Spekschoor bezocht drie locaties (in Steenderen, Baak en Keijenborg) en wethouder Mulderije één (in Vorden).

De leerlingen van De Vordering in Vorden plantten een week later, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, wat groen op hun schoolplein, dat veel kaler is geworden nu de acacia voor de school gekapt is en ook elders op het terrein groen verdwenen is. De oudste leerlingen van De Vordering plaatsten rode en groene kornoelje aan de voorzijde van het schoolgebouw.