Bomenbelang plant katsoeraboom

foto: Hans Thijssen, Vereniging Bomenbelang

Deze katsoeraboom kan zeker zo’n 10 tot 12 meter hoog worden (foto: Hans Thijssen, Vereniging Bomenbelang).

Vereniging Bomenbelang plantte op haar jaarlijkse boomplantdag op zaterdag 26 november een katsoeraboom op de parkeerplaats De Bleek in Vorden (aan de westkant bij Albert Heijn). De vereniging schenkt deze boom aan de projectgroep Baakse Beek. De aanplant zou de afsluiting van de eerste werkzaamheden rond de beek betekenen, ware het niet dat de gemeente nog moet beginnen met de aanplant van groen. Dit groen komt langs de weg tussen de Dorpsstraat achter Albert Heijn en langs de HEMA én de Baakse Beek. Deze ‘rode loper’ krijgt dus een groene aankleding: tegen de gevels van de winkels komt beplanting. Het moet de mensen meer naar de beek trekken. Bij het planten waren ook leden van de projectgroep aanwezig.

Bomenbelang plant sinds vorig jaar ieder jaar eind november een wat bijzondere boom, waarvan er in de omgeving nog niet veel staan maar die het hier wel goed doet. Bovendien planten we de boom op een openbare plek waar veel mensen lang komen.

Vorig jaar was het een moeraseik op de parkeerplaats van kasteel Hackfort, nu dus een katsoeraboom. Deze boom Cercidiphyllum japonicum is ook bekend onder de naam hartjesboom. Het is een snelle groeier; in Japan en China kunnen de bomen een hoogte bereiken van wel 40 tot 45 meter. In Nederland worden de bomen zelden hoger dan een meter of 20, meestal echter rond de 12 meter. De katsoeraboom groeit goed als solitaire boom in parkachtige tuinen. Hij is winterhard en heeft een prachtige geeloranje herfstkleur. De bladeren zijn hartvorming ingesneden, vandaar de bijnaam hartjesboom. Afgevallen bladeren geuren zoetig (naar koek). In het voorjaar kleurt de boom roze tot blauwgroen.

oomplantdag nov. 2016 De Bleek (2)

De katsoeraboom is afkomstig uit Japan en China. In Japan wordt hij als heilige boom vereerd en staat hij ook vaak bij tempels.

Boomkwekerij Klanderman uit Halle leverde de boom.

boomplantdag nov. 2016 De Bleek (3)

Bestuurslid Joost Bakker snoeit de katsoeraboom nog wat bij.

Bestuurslid Joost Bakker snoeit de katsoeraboom nog wat bij (foto: Hans Thijssen, Vereniging Bomenbelang).