Naar aanleiding van een mooie reportage  van Wout Dusseldorp in de Gelderlander11-06-21 , te vinden op https://www.gelderlander.nl/achterhoek/bermen-worden-niet-meer-zomaar-gemaaid-en-dit-is-waarom~ac2805fc/#comments-anchor) ging vereniging Bomenbelang Bronckhorst eens kijken hoe de plannen voor ecologisch bermbeheer er in onze eigen gemeente uitzien.

Als leidraad volg ik hier het Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving gemeente Bronckhorst 2021 , gepubliceerd op 9 april 2020 in Gemeenteblad 2020 en in z’n totaliteit te vinden op onderstaande link. https://www.officielebekendmakingen.nl/gmb-2020-93595.html

Ik beperk me tot de onderstaande sectie uit deze uitgebreide nota.

Quote”6.11.3 Versterken biodiversiteit en bermbeheer (oneigenlijk grondgebruik) en opgelegde landschappelijke inpassingen

In 2021 worden er nieuwe afspraken over het bermbeheer gemaakt. Zodat de bermen op het juiste moment en met de juiste machines worden beheerd. Dit doen wij op basis van het bermbeheer-uitvoeringsplan dat we in het najaar van 2020 hebben herzien.

We breiden het ecologisch beheer van de bermen, greppels en slootkanten in de gemeente Bronckhorst uit. Doelstelling is dat eind 2022 80% van de bermen en slootkanten ecologisch worden beheerd (in 2019 was dat 20%).

Dit doen we samen met inwoners en professionals. Om deze doelstelling te kunnen realiseren worden alle bermen geïnventariseerd en opnieuw bepaald wat de beste beheer methode is. Op basis van deze inventarisatie komt ook in beeld welke bermen oneigenlijk in gebruik zijn bij aanliggende eigenaren.

Op basis van de prioritering vanuit het bermenbeleidsplan worden omliggende eigenaren aangesproken met als de doel de illegale situatie zo snel mogelijk op te lossen. Uitvoering wordt in nauwe samenwerking met het cluster Buiten (landschap en grondzaken) uitgevoerd.

Met betrekking tot de opgelegde landschappelijke inpassingen: dit is een privaatrechtelijke overeenkomst die is aangegaan door de inwoner en de gemeente. Bij bepaalde bouwprojecten wordt vaak een vereveningsovereenkomst opgesteld. Dit houdt in dat de inwoner iets mag in ruil voor iets anders, bijvoorbeeld het planten van struiken, bomen etc. hiervoor krijgt de inwoner een termijn opgelegd. Na het verstrijken van de begunstigingstermijn voert ons cluster een controle uit. Als de inwoner niet voldaan heeft aan hetgeen is vastgelegd in de overeenkomst wordt er handhavend tegen opgetreden.

Hierbij wordt er een koppeling gemaakt tussen de onderdelen bouw en groen. Het gaat hierbij om een samenspel tussen twee geledingen van het cluster Toezicht en Handhaving.

Het is onze intentie om dit jaar 15 casussen op te pakken.”einde quote”

Tot zover deze informatie van de gemeente. In combinatie met het artikel van de Gelderlander geeft dit het stijgende belang aan van ecologisch bermbeheer, ook in onze gemeente.

 

Lees ook eens het artikel van ons bestuurslid Dick van Hoffen over  bermbeheer en de aanpak van de processierups

Ab van Peer