Drie zilverlinden voor de kerk in Vorden

Op de plaats voor de kerk aan de Dorpsstraat in Vorden waar tot afgelopen zomer de monumentale paardenkastanje stond, komen drie zomerlinden. Vereniging Bomenbelang Bronckhorst adviseerde destijds direct drie nieuwe bomen te planten met een voorkeur voor zilverlinden, omdat deze bomen goed samen kunnen opgroeien en uiteindelijk een kroon met drie stammen kunnen vormen. Bovendien is de zilverlinde ongevoelig voor luis en met name in de zomer sterk geurend.

De gemeente vroeg de bevolking van Vorden om haar mening. Zij kon kiezen tussen de zilverlinde, de plataan en de ginkgo (Japanse notenboom). Ongeveer 300 mensen reageerden. Van hen kozen 132 voor de zilverlinde, 95 voor de plataan en 67 voor de ginkgo.

De aanplant van nieuwe kastanjebomen raadde Vereniging Bomenbelang af, omdat zowel de witte als rode paardenkastanje last kunnen krijgen van de kastanjebloederziekte. De monumentale boom voor de kerk ondervond daar ook schade van. De enige kastanjesoort die tot nu toe geen last ondervindt van deze ziekte én van de kastanjemineermot, is de Aesculus indica uit noord-India en Pakistan. Deze is echter niet geheel winterhard.

Zoals eerder al aangegeven, schenkt Vereniging Bomenbelang Bronckhorst één van de te planten bomen. De bedoeling was dit afgelopen november te doen, maar vanwege de  langdurige droogte worden de zilverlinden nu in de tweede helft van januari geplant. Het worden al wat grotere exemplaren (30 tot 35 cm stamomtrek).

Boomkwekerij Klanderman uit Halle begint één dezer dagen met de voorbereidingen.