Nadat in 2019 en 2020 door verschillende oorzaken geen subsidie beschikbaar was voor bovengenoemd programma, bestaat dit jaar weer de mogelijkheid om een gratis boom aan te schaffen wanneer men in het buitengebied van de gemeente Bronckhorst woont.
Daar zijn echter wel een paar voorwaarden aan verbonden.
- Grondeigenaren in het buitengebied van de gemeente Bronckhorst kunnen een (gratis) boom aanvragen bij de agrarische natuurvereniging t’Onderholt middels een aanvraagformulier. Helaas worden de verschillende boomsoorten niet nader gespecificeerd zoals wij op deze pagina uiteraard wel gedaan hebben. Onder de knop
kunt u met behulp van de informatie hieronder duidelijk specificeren welke boom u het liefst zou ontvangen. Gebruik hiervoor het vakje waarin u ook aangeeft waar u de boom wilt planten.
Aanvragen kunnen tot 31 oktober ingediend worden. Het Onderholt is ook bereikbaar op telefoonnummer 0575 550593 en 06-53269077.
- De bedoeling is dat deze boom geplant wordt op een plaats waar ze kan uitgroeien tot een monumentale solitaire boom. Ze mag dus niet in een bestaande singel of andersoortige beplanting geplant worden. Ze moet bovendien beschermd worden tegen vraatschade door vee en moet bovendien minimaal 2 meter uit de erfgrens staan
- Na een evaluatie door de vereniging Bomenbelang Bronckhorst in 2019 is besloten dat er uitsluitend nog inheemse bomen verspreid worden die kapvergunningplichtig zijn als ze de vereiste maat bereikt hebben. (Stamomtrek van 95 cm op 1.30 meter boven het maaiveld) Fruitbomen worden niet meer verstrekt.
- Uit dezelfde evaluatie kwam naar voren dat gezien de huidige klimaatveranderingen de bomen uitsluitend nog in de herfst geleverd en geplant dienen te worden.
- De bomenlijst waaruit aanvragers kunnen kiezen bestaat uit:
- Zomereik (Quercus rubur, wintereik (Quercus petraea). Bomen die het op een gemiddelde groeiplaats goed doen.
- Beuk en rode beuk.(Fagus sylvatica) Moeten de eerste jaren extra aandacht krijgen m.b.t. water geven.
- Winterlinde (Tilia cordata) , Zomerlinde (TIlia platyphyllos) en Hollandse linde (Tilea x Europea.)
- (Juglans regia) Is eigenlijk niet inheems maar wel kenmerkend voor het rivierengebied. Groeit op elke grond zolang de grondwaterstand niet te hoog is.
- Tamme kastanje (Castanea sativa). Evenals de walnoot gedomesticeerd in bepaalde streken van Nederland.
- Paardenkastanje
- Zwarte Els
- Witte of zwarte populier
- Berk
- Vliegden
- De toekomstige eigenaars hebben 3 jaar de verplichting goed voor de boom te zorgen met irrigatie en het verwijderen van overtollig onkruid.
- Beschrijving en aanbevelingen voor de verschillende soorten. Voor uw gemak wordt onderaan deze pagina de bestelknop nogmaals vermeld
- Zomereik (Quercus robur) en Wintereik (Quercus petrea). Beide soorten groeien goed op de meeste gronden in de gemeente Bronckhorst. De Wintereik verliest z’n blad in de winter en dat blad heeft een langer steeltje dan het blad van de Zomereik. De laatste heeft echter eikels die dan weer aan een langer steeltje zitten dan die van de Wintereik. Deze maar ook andere eikensoorten worden bezocht door de eikenprocessierups maar de Zomereik schijnt de favoriet te zijn.
- Winterlinde (Tilia cordata) met klein blad, Hollandse linde (Tilia europea) en Zomerlinde (Tilia platyphyllos) met groot blad. Worden veelvuldig in onze gemeente aangeplant en zijn weinig kieskeurig wat betreft grondsoort. Dit waren de meest gevraagde bomen (43) in de evaluatie van Bomenbelang in 2019 en hadden ook de grootste overlevingskans.
- Groene beuk (Fagus sylvatica) en rode beuk (Fagus sylvatica “Atropunicia”). In 2019 werden daar 34 van geplant, waarvan inmiddels 50% dood of zogoed als dood is. Beuken verdienen de eerste 3 jaar extra aandacht en moeten regelmatig water krijgen.
- Paardekastanje (Aescules hippocastanum) Hoewel deze op de plantlijst voorkomt wordt ze niet door Bomenbelang aanbevolen in verband met de kastanje bloederziekte waaraan momenteel 40% van het kastanje bestand in Nederland lijdt. Er zitten resistente variëteiten in de pijplijn maar dat kan nog wel even duren voordat die beschikbaar komen.
- Walnoot (Juglans regia) Is eigenlijk niet inheems maar wel kenmerkend voor het rivierengebied. Groeit op elke niet te arme grond zolang de grondwaterstand niet te hoog is. Heeft het eerste jaar tijdens droogte wel voldoende water nodig.
- Tamme kastanje (Castanea sativa). Evenals de walnoot ingeburgerd in bepaalde streken van Nederland. Groeit niet goed op zware kleigrond. Aanrader, kwam ook goed uit de evaluatie van 2019.
- Zwarte els (Alnus glutinosa). Vooral aanbevolen op zeer vochtige gronden. (Elzenbroek) Als je last van hooikoorts hebt kun je deze boom beter niet planten.
- Ruwe berk (Betula pendula) of zachte berk (Betula pubescens). Beide soorten worden niet echt oud maar groeien wel op de armere gronden als ze tenminste water krijgen. Als gevolg van de droogte in de afgelopen jaren zijn in de gemeente Bronckhorst met name de beuken en berken het slachtoffer geworden.
- Zwarte populier(Populus nigra) en Canadese populier (Populus x canadensis). De zwarte populier komt vooral in het rivierenlandschap voor en kan uitgroeien tot een monumentale boom. Dit is overigens ook het geval met de Canadese populier, waarvan het dikste exemplaar van nederland in Baak staat en daarom ook wel Baakse populier genoemd wordt. Populieren groeien snel en stellen weinig eisen aan de grond.
- De Vliegden is een door de wind verspreide Grove den (Pinus silvestris). De eerste monumentale vliegden in de gemeente Bronckhorst moet nog ontdekt worden want ze komen alleen maar voor op de arme zandgronden, maar het is wel een inheemse boomsoort. Geen aanrader.