Eén eik bij tolhuisje mag weg, andere eik moet blijven staan

Op 10 september ontving de gemeente een aanvraag voor een kapvergunning voor twee eiken op het adres Keijenborgseweg 4 in Zelhem, het zogeheten Tolhuisje tegenover café de Tol tussen Velswijk en Hummelo. Dit pand is een gemeentelijk monument. Op zes en zeven meter achter het huis staan de twee eiken, naast het fietspad. Volgens de eigenaar zorgen de bomen voor het wegrotten van dakdelen. Ook zou door de schaduw van de eiken de achtergevel altijd vochtig zijn. Om het huis in goede staat te kunnen houden, zou kap van de twee eiken de enige oplossing zijn. De eigenaar ziet geen mogelijkheden voor herplant op zijn perceel. Hij wil ook de andere bomen achter het monument kappen.

De eiken blijken bij controle niet de oorzaak van het vochtprobleem aan de achtermuur. Dat is het ontbreken van zonlicht aan de achterkant, maar dat wordt niet door de bomen veroorzaakt. Eén van de eiken is al fors gesnoeid door de eigenaar. Die neemt daardoor nauwelijks nog licht weg in het huis.

Voorgesteld is de andere eik onderaan enigszins te snoeien.

De aanvraag is digitaal gemeld op 24 september en gepubliceerd in Contact op 29 september.

Op 29 oktober besloot de gemeente de kapvergunning voor één eik te verlenen en de andere kapvergunning te weigeren. Volgens de gemeente zijn beide eiken nog vitaal, maar krijgt één eik meer ruimte om verder uit te groeien als de naaststaande eik verdwijnt.

Ter compensatie van de eik die gekapt mag worden, moet de eigenaar elders op het perceel een nieuwe eik planten met een minimale stamomtrek van 12 tot 14 cm op één meter boven het maaiveld.

Het besluit is op 10 november bekendgemaakt.