Door de droogte van de afgelopen drie jaar hebben veel bomen het moeilijk. Beuken worden al bruin en kaal, berken zijn aan het verkleuren.. Maar bij bomen die nog goed in het blad zitten, zoals populieren, eiken en lindes leidt de droogte tot een acuut probleem: her en der vallen zware takken naar beneden, soms zelfs zonder een zuchtje wind. Dat gebeurde de afgelopen twee weken onder meer aan de Zutphenseweg in Vorden en in het buitengebied van Vorden, Hengelo en Drempt.
Plotselinge takbreuk bij grote bomen is al dikwijls beschreven. Zonder directe aanleiding en met weinig of geen wind valt een zware tak uit een boom. Het lijkt of de boom de tak afstoot, want de breukplaats is vaak regelmatig en er hangen geen flarden gescheurde bast aan.
Het kan bij allerlei boomsoorten gebeuren, maar met name Canadese populieren, waaronder Populus x canadensis “Robusta”, zijn hier gevoelig voor. Helaas zijn deze bomen ook gevoelig voor stormschade. Achteraf is het daarom moeilijk te beoordelen wat de uiteindelijke oorzaak is van het afbreken van zware takken.
Is er wat aan te doen?
Allereerst moeten verdachte bomen regelmatig gecontroleerd worden middels een VTA- inspectie (Virtual Tree Assessment): een boomveiligheidscontrole.
Locaties met verdachte bomen kunnen eventueel tijdelijk afgesloten worden.
En eventueel kunnen bomen op voorhand gesnoeid of gekandeaberd worden, hetgeen zeker bij populieren de levensduur verlengt en het gevaar terugbrengt.
En voor de lange termijn: om bomen vitaal te houden is het beschermen van de hele groeiplaats essentieel. Hoe steviger een boom met zijn wortels in de grond staat, des te kleiner het risico. Belast het wortelgestel boven de grond niet. Plaats niets op de boomspiegel (de kroon projectie op de grond).