De gemeente heeft op 4 november een aanvraag ingediend voor een kapvergunning voor het uitdunnen van een bosperceel langs de rondweg van Zelhem, direct naast het fietspad. Zogeheten boomvormers zorgen voor verdrukking van het aanwezige bosplantsoen.
De kapvergunning betreft 14 eiken. Voor nog eens 15 eiken is geen kapvergunning nodig, omdat deze nog te klein zijn (een stamomtrek van minder dan 95 cm op 1.30 meter hoogte).
De gemeente gaat herplanten in hetzelfde bosje met 300 stuks bosplantsoen.
Het perceel wordt gedund omdat de gemeente wil dat dit een struweel blijft en niet gaat uitgroeien tot een bosje. De biodiversiteit is vele malen hoger in een struweel dan in een bosje. Door de dunning komen de aanwezige lindebomen vrij te staan en kunnen zij uitgroeien tot de nieuwe ‘overstaanders’.
Op 21 november geeft de gemeente de kapvergunning af voor de 14 eiken. De bomen hebben volgens haar geen bijzondere waarde. Volgens het ‘Groenstructuurplan voor het openbaar groen’ van de gemeente Bronckhorst van februari 2018 is het gewenste beeld van een bosplantsoen een gelaagde opbouw waarbij het eindbeeld bestaat uit een diversiteit aan soorten en leeftijden van (onder)beplanting en bomen. De onderlaag dient een diversiteit te hebben aan soorten en met 10 procent boomvormers. Hiervoor dient regelmatig gedund te worden.
Aan de kapvergunning zit de voorwaarde vast dat de gemeente binnen één jaar na het onherroepelijk worden van de vergunning 300 stuks bosplantsoen moet planten binnen het kadastrale perceel waar de bomen gekapt zijn. De gemeente moet ook beplanting die niet is aangeslagen binnen één jaar na de herplanting vervangen. Ten slotte dient de gemeente
ervoor te zorgen dat drie jaar na herplant het bosplantsoen vitaal is en er een goed eindbeeld ontstaat.
Dit kapbesluit is openbaar gemaakt op 28 november.