Jeroen Philippona, coördinator van de Landelijke Bomenstichting en ons lid Joost Bakker hebben onlangs weer een rondje monumentale bomen gedaan in onze gemeente. Daarbij hebben ze 10 nieuwe objecten bekeken (solitair bomen of bomenrijen) die binnenkort aan het landelijke register monumentale bomen zullen worden toegevoegd of zullen worden geupdated als ze al in het register voorkomen. Alle foto’s zijn genomen door Joost Bakker.

Opmerking                                                                                                                                              Tijdens hun rondgang is het de mannen opgevallen dat met name de eiken in de Achterhoek momenteel matig tot ernstig zijn aangetast door de rupsen van de kleine en grote wintervlinder en de groene eiken bladroller.

Verschillende objecten werden bekeken en gemeten op het landgoed Den Bramel, waarvan overigens al enkele in het nationale bomenregister voorkomen. Zo staat daar  bijvoorbeeld de hoogste Douglas van de Achterhoek. (onder het pijltje, Pseudotsuga menziesii) Hoogte 42.8mtr.

Als u wilt weten waar de hoogste bomen ter wereld voorkomen en hoe hoog ze kunnen worden, lees dan ook eens dit artikel op de website (http://bomenbelang.nl/hoe-hoog-wordt-een-boom/)

Op het landgoed staat een  monumentale beukenrij van 18 groene beuken met een doorsnede van 3.85-4.00 mtr.Dat is best bijzonder want de laatste jaren  sneuvelen  er  veel  beuken  als  gevolg  van de droogte.

Een rij van 28 eiken op hetzelfde landgoed had een  gemiddelde omtrek van 3.44 mtr en een geschatte leeftijd van 120 jaar.

In de omgeving van de Galgengoorweg bij vorden werd een Hollandse Linde gemeten met een omtrek van  4.00, een hoogte van 222.6 mtr. en een geschatte leeftijd van 180-200 jaar oud

Tenslotte nog een eik zoals een vrijstaande eik er uity hoor te zien bij de boerderij het Hietink aan de Deldense weg bij Vorden.

Deze en ook de overige opgemeten bomen zullen binnenkrot bijgeschreven worden in het landelijke register monumentale bomen. U kunt ze terugvinden onder de volgende link. https://www.monumentaltrees.com/nl/nld/gelderland/bronkhorst/

Denkt u dat er bij u in de buurt ook één of meer bomen staan die een plaats verdienen in het register, laat het ons dan weten. Hieronder volgen nog even de regels waaraan de bomen moeten voldoen.

Een boom is monumentaal als hij aan drie voorwaarden voldoet: hij moet minimaal 80 jaar oud zijn, voldoende gezond en vitaal om nog zeker tien jaar levensvatbaar te blijven en voldoen aan één van de andere criteria: beeldbepalend, cultuurhistorisch waardevol, een zeldzame soort of variëteit, ecologisch waardevol en qua omvang, hoogte, ouderdom of anderszins zeldzaam. Niet iedere 80-jarige boom is dus monumentaal.