Gemeente Bronckhorst is weer een aantal monumentale bomen rijker

De gemeente Bronckhorst is weer een 15-tal monumentale bomen rijker. Boominspecteurs van Vereniging Bomenbelang hebben onder leiding van Jeroen Philippona (voorzitter van de landelijke werkgroep monumentale bomen van de landelijke Bomenstichting) een aantal van deze bomen in de omgeving van Hummelo en Laag-Keppel afgelopen week geïnspecteerd. Het totaal aantal locaties in onze gemeente met monumentale bomen bedraagt nu 140.

Eén van de twee uitzonderlijke hoge essen (35 en 37,4 meter) aan een laan in landgoed Enghuizen in Hummelo die sinds kort ook in het Landelijk Register van Monumentale Bomen opgenomen zijn (foto: Gerlinde Bulten, Vereniging Bomenbelang).

Een boom kan pas monumentaal genoemd worden als die én minimaal 80 jaar oud is, nog gezond en vitaal is, een levensverwachting heeft van nog minimaal 10 jaar én daarnaast minimaal voldoet aan één van de volgende punten: beeldbepalend voor de omgeving, de standplaats vormt een belangrijke plek in de (lokale) geschiedenis, een zeldzame soort of variëteit, een zogeheten moederboom of de boom herbergt bijzondere planten en/of dieren óf de boom is qua omvang, hoogte, ouderdom of anderszins opvallend.

Niet iedere oudere boom is dus automatisch monumentaal.

In de gemeente Bronckhorst zijn alle locaties met monumentale bomen enkele jaren geleden opnieuw bekeken. Het resultaat van deze bomenschouw kunt u vinden op de website van het Landelijk Register van Monumentale Bomen (www.monumentalebomen.nl). Onze gemeente is de enige waar alle locaties bijgewerkt zijn. In de provincie Gelderland, waar in totaal zo’n 3000 plekken geregistreerd staan met monumentale bomen (het hoogste aantal van heel Nederland), moeten nog ongeveer 200 bomen opnieuw bekeken worden.

De aandacht kan nu gericht worden op de bomen die de afgelopen jaren de leeftijd van 80 jaar gepasseerd zijn en uitgegroeid zijn tot waardevolle exemplaren. Veel bomen worden pas interessant als ze die leeftijd halen.

In Bronckhorst helpt Vereniging Bomenbelang met deze inspectie. De vereniging telt een tiental leden die zich hier mee bezig houden. Zij krijgen steun van de Bomenstichting Zutphen.

Leden van Vereniging Bomenbelang inspecteren samen met Jeroen Philippona van de landelijke werkgroep Monumentale Bomen deze eik aan de Broekstraat te noordoosten van Hummelo met een stamomtrek van 5,25 meter. Ondanks eerdere blikseminslag verkeert deze monumentale boom in goede conditie en is hij nog zeer vitaal. Deze eik is toegevoegd aan het Landelijk Register (foto’s: Hans Thijssen en Gerlinde Bulten, Vereniging Bomenbelang).

 

Deze circa 200 jaar oude eik achter het kerkhof van Hummelo is één van de ‘nieuwe’ monumentale bomen. Hij is 24 meter hoog en heeft een stamomtrek van 535 cm (foto: Hans Thijssen, Vereniging Bomenbelang).

Vereniging Bomenbelang maakte afgelopen najaar een wandel- en fietsroute langs een 20-tal monumentale bomen in de omgeving van Vorden. Deze eerste route van een serie is verkrijgbaar bij de VVV en diverse horecagelegenheden. Ook is hij via deze website beschikbaar (zie onder hoofdstuk ‘monumentale bomen’). Enkele bestuursleden zijn inmiddels begonnen aan de voorbereiding van een tweede route, ditmaal rond Hengelo. Uiteindelijk moet het merendeel van de nu circa 140 locaties in de gemeente ontsloten worden via verschillende wandel- en fietsroutes.