Advies aan gemeente: plant 3 lindebomen voor de kerk in Vorden

Vereniging Bomenbelang Bronckhorst adviseert de gemeente drie nieuwe bomen te planten ter vervanging van de monumentale paardenkastanje bij de Nederlands hervormde kerk in Vorden. Op de juiste wijze aangeplant kunnen deze drie bomen samen opgroeien en uiteindelijk een kroon met drie stammen vormen.

Bomenbelang denkt aan vier soorten bomen, waarbij de voorkeur uitgaat naar een zilverlinde (ongevoelig voor luis en met name in de zomer sterk geurend).

Een tweede keus vormt de plataan. Aan de Zutphenseweg stonden tot voor enkele jaren een aantal platanen. Daarvan zijn er na de reconstructie  van het centrumgebied drie overgebleven op particulier terrein. De gewone plataan kan net als de linde uitgroeien tot een monumentale boom met een zware stam. Het is een probleemloze boom die goed bestand is tegen vervuilde lucht en droogte.

Derde keus is de tulpenboom. Het dikste exemplaar van Nederland staat tussen Vorden en Warnsveld. Deze is geplant in 1850 en meet 7.17 meter in omtrek op borsthoogte.

Als laatste stelt Bomenbelang de gingko (Japanse notenboom) voor.

Zoals eerder al aangegeven, schenkt Vereniging Bomenbelang Bronckhorst in ieder geval één van de dit najaar te planten bomen aan de gemeente. De beste planttijd is november.

Overigens heeft Vereniging Bomenbelang de gemeente gevraagd om wat hout van de oude paardenkastanje. De boom vormde tot twee jaar geleden het logo van de vereniging, omdat de paardenkastanje met de eik achter kasteel Vorden de twee oudste bomen van het dorp Vorden waren. Net als van het hout van andere gekapte bomen in Bronckhorst maken we ook van dit hout bruikbare voorwerpen. De verkoop ervan levert wat geld op, waarmee Bomenbelang weer nieuwe bomen plant in de gemeente.