Varenbeuk

Op de hoek van de Raadhuisstraat en de Zutphenseweg in Vorden staan drie bijzondere beuken.

De drie varenbeuken in het centrum van Vorden (foto: Joost Bakker).

De beukenfamilie omvat ongeveer 1000 soorten verdeeld over 7 a 8 geslachten. Het grootste geslacht van de beukenfamilie is de eik met ongeveer 400 soorten. Naast de beuk en de eik horen ook de tamme kastanjes tot deze familie.

De beuk, die wij allemaal kennen, is een  imposante boom, die als volwassen exemplaar maximaal 45 meter hoog kan worden met een mooie gladde grijskleurige stam. Oude beuken hebben vaak ook prachtige wortelaanzetten.

De beuken, die op de hoek van de Raadhuisstraat en de Zutphenseweg staan, zijn de varen- of varenbladige beuk met de Latijnse naam Fagus sylvatica ‘Asplenifolia’.

Deze cultivar uit de beukenfamilie heeft ook een mooie gladde grijze bast maar wordt veel minder hoog, ongeveer 15 a 20 meter. Eén van de mooiste exemplaren in Nederland staat in de Hortus botanicus in Leiden en is geplant rond 1818. Hij is 14 meter hoog en 4,1 meter in omtrek op 1.35 meter hoogte.

De varenbeuk is een mooie boom met een brede dichte kroon en ovaal smal blad wat diep ingesneden is en donkergroen van kleur. De herfstkleur is warmgoud. Op oudere leeftijd dragen deze beuken ook kleine nootjes van maximaal 1 a 2 cm.

Het blad van de varenbeuk.

De varenbeuk gedijt het beste als solitaire boom op goed doorlatende humusrijke niet te natte grond.

Misschien kijkt u nu anders naar deze bijzondere beuken als u de volgende keer weer door het dorp fietst, wandelt of er langs rijdt.

Joost Bakker (Vereniging Bomenbelang)