Veel animo voor Boomfeestdag

Dit jaar bestaat bij de scholen in Bronckhorst zo veel animo om mee te doen aan het planten van bomen tijdens Boomfeestdag dat het organiserend naarstig zoekt naar extra plantlocaties. De landelijke boomplantdag vindt plaats op woensdag 13 maart en staat dit jaar in het teken van het vergroenen van de schoolpleinen, een speerpunt voor de Provincie Gelderland én de gemeente Bronckhorst. Veel pleinen zijn inmiddels betegeld en ontberen enig groen, terwijl bomen goed zijn voor schaduw, koelte tijdens warme zomers, het filteren van stof en vuil uit de lucht en extra zuurstof.

Tot op heden hebben al 11 scholen zich aangemeld. De afgelopen jaren waren er dat gemiddeld 6. Opmerkelijk is dat vanuit Vorden dit jaar geen enkele aanmelding komt. De deelnemende scholen komen uit Hengelo (3), Zelhem (2), Halle, Wolfersveen, Drempt, Steenderen, Toldijk en Hummelo (allemaal 1).

Drie scholen gaan op eigen terrein bomen planten: de Rozengaardsweide in Hengelo, ’t Loo in Zelhem en De Woordhof in Hummelo.

Het Boomfeestdagcomité in de gemeente Bronckhorst bestaat uit vertegenwoordigers van Vereniging Bomenbelang, de agrarische natuurvereniging ’t Onderholt en de hoveniers Piek Zweverink, Velhorst Groot Groen en Inhetgroen.

Boomfeestdag is voortaan altijd op de tweede woensdag van maart. De laatste jaren moest vanwege verschillende verkiezingen vaak geschoven worden met de datum, omdat op verkiezingsdagen burgemeesters en wethouders, Commissarissen van de Koning en/of gedeputeerden in de stemhokjes zitten en dus geen boom kunnen planten. Dit jaar zijn op woensdag 20 maart de waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen. Een tweede reden is dat het voorjaar steeds warmer wordt en vervroeging van de boomplantdag daarom beter uitkomt.

Geschikte locaties in met name de genoemde dorpen kunnen aangemeld worden bij het comité: boomfeestdagbronckhorst@gmail.com. De organisatie neemt dan contact met u op.