Kapvergunning voor 3 Amerikaanse eiken aan Marssestraat in Halle

Op 6 januari diende de gemeente een kapaanvraag in voor drie Amerikaanse eiken langs de Marssestraat in de buurt van de camping Reugebrink. Eén eik is aangetast door zwammen. Twee andere eiken drukken het asfalt omhoog.

De gemeente gaat drie lindebomen planten ter compensatie.

De kapaanvraag is openbaar gemaakt op 9 januari.

Op 13 januari besluit de gemeente de kapvergunning te verlenen. Twee  Amerikaanse eiken zijn aangetast door twee zwammen: de reuzenzwam en de eikenhaas. Dit zijn beide parasitaire zwammen die het wortelgestel van de boom aantasten, waardoor die gevoelig wordt voor windworp. De derde Amerikaanse eik takelt volgens de gemeente af. Deze boom is aan het afsterven. De conditie van deze boom is slecht.
De eerste twee bomen vormen in de toekomst een risico voor de omgeving. De derde boom drukt het asfalt met zijn wortels zo ver omhoog dat het verkeer er last van krijgt. Door de wortels te frezen ontstaan wonden die gunstig zijn voor nieuwe parasitaire zwammen.

In dit geval weegt het belang van de verkeersveiligheid zwaarder dan het behoud van deze drie Amerikaanse eiken, aldus de gemeente.

Dit kapbesluit is openbaar gemaakt op 17 januari.

De gemeente gaat binnen een jaar op de vrijkomende plekken drie lindebomen planten.