Vereniging Bomenbelang Bronckhorst verzorgde op 30 september een excursie naar de bomentuinen van Schovenhorst in Putten. In verband met het 20-jarig bestaan kregen de deelnemers een toepasselijk cadeautje.

Het landgoed Schovenhorst staat vol met majestueuze bomen (foto: Hans Thijssen, Vereniging Bomenbelang Bronckhorst).

Landgoed Schovenhorst is gesticht in 1848. Op het landgoed is lange tijd geëxperimenteerd met allerlei boomzaden. Tegenwoordig stelt men recreatieve en educatieve activiteiten centraal rond het het thema natuur-cultuur.

Van oorsprong was het gebied bedoeld om van boomsoorten uit allerlei delen van de wereld te onderzoeken of ze op de heide konden groeien. De stichter, mr. J. H. Schober, wilde nagaan of op de zogenaamde woeste gronden landbouw of bosbouw mogelijk was, teneinde deze als bron van welvaart aan te kunnen wenden. Het gebied is na 1901 door zijn schoonzoon beheerd. Op Schovenhorst is de Douglasspar in Nederland geïntroduceerd.

In 1967 is de Stichting Schovenhorst opgericht om het landgoed in stand te houden. Op het landgoed is binnen het bosbeheer nog steeds veel ruimte voor experimenten. De laatste decennia, met name vanaf 1998, staat de recreatieve functie van het terrein echter voorop.

Het landgoed omvat vijf bomentuinen ofwel arboreta: het kleine pinetum (1852), het grote pinetum (1901), het Josinapark (1906), het arboretum (1938) en het driecontinentenbos (1967). Op het landgoed zijn drie themawandelingen uitgezet: bomentuinen, erfgoed en bos. De excursie gaat door de bomentuinen.

De gids bij de herdenkingssteen van mr. J. Schober. Hij kocht in 1848 een lap woeste grond bij Putten waar toen alleen heide groeide. Hij begon er experimenten met land-, tuin- en bosbouw. Hij haalde boomzaden uit de hele wereld naar Putten en introduceerde de Douglasspar (foto’s: Hans Thijssen, Vereniging Bomenbelang Bronckhorst).

En het cadeautje (zie onderstaande foto): een houten schijf met het logo van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst. Goed te gebruiken als onderzetter. In totaal heeft de vereniging 130 stuks laten maken, in verschillende grootte en vorm, afhankelijk van de gebruikte soort hout. Er zijn ‘onderzetters’ van kastanje, eik, kers etc.