Dit jaar vond Boomfeestdag plaats op woensdag 22 maart. In verband met de voorjaarsvakantie week die datum af van de gebruikelijke derde woensdag van maart. Het is landelijk de 60e maal dat deze boomplantdag voor leerlingen van de hoogste klassen van de lagere scholen gevierd werd. In Bronckhorst verzorgt al jarenlang een comité de plaatselijke activiteiten. In dit boomfeestdagcomité zitten vertegenwoordigers van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, de agrarische natuurvereniging ’t Onderholt en de plaatselijke hoveniers Inhetgroen, Velhorst Groot Groen en Piek Zweverink.

Leerlingen van de Dorpsschool uit Vorden plantten meidoorns aan de Hekkelerdijk net over de grens met Zutphen (foto: Hans Thijssen).

Dit jaar namen zes scholen deel aan de boomplantdag, uit Vorden, Hengelo, Steenderen en Toldijk. Ongeveer 150 leerlingen plantten jonge bomen of struiken. Het gaat om de Dorpsschool in Vorden, De Leer, Bekveld en Rozengaardsweide uit Hengelo, De Pannevogel (met twee groepen leerlingen) uit Steenderen en De Rank uit Toldijk.

Naar de Hekkelerdijk, officieel op grondgebied van de gemeente Zutphen, vertrokken de leerlingen van de Dorpsschool uit Vorden. De scholen uit Hengelo gingen naar het zonnepark aan de noordkant van het dorp en de scholen uit Steenderen en Toldijk naar een terrein aan de oostzijde van Aviko.

Aan de Hekkelerdijk hielp de burgemeester van Bronckhorst, Marianne Besselink, flink mee met het planten van zo’n 300 tweestijlige meidoornhagen, een soort die wat minder bekend is. De leerlingen kregen ieder een winterlinde mee naar huis.

Burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst hielp mee met het planten van meidoorns (op grondgebied van Zutphen!) (foto: Hans Thijssen).

Ronald Teunissen van Natuurmonumenten (l.) begeleidde de basisschoolleerlingen (foto: Hans Thijssen).

In Steenderen zijn circa 350 boompjes en snelgroeiend gewas geplant, waaronder hazelaars, en kornoelje. Wethouder Seesing plantte een lindeboom. Dat gebeurde ten oosten van het terrein van Aviko.

In Hengelo zorgden de basisschoolleerlingen ervoor dat het zonnepark voorzien werd van een heleboel lage begroeiing. Daar plantte wethouder Peppelman bovendien nog een eik.